lördag 12 februari 2011

Soltempelorden

Clas Svahn kallar den här sekten för Soltemplarorden, men det verkar vara vanligare med Soltempelorden. Innan jag glömmer det ska jag tipsa om en uppsats jag hittade på nätet: "Betydelsen av samhälleliga och historiska kontexter för sekters uppkomst: en jämförande studie av Peoples Temple, Heavens Gate och Soltempelorden" (2010) av Veronika Lundberg. Man kan plocka ner hela här.

Peoples Temple (Folkets tempel) har jag redan skrivit om och Heaven's Gate kommer jag till. Nu, Soltempelorden. Jag har väldigt svårt att greppa dem efter att ha läst kapitlet i Svahns bok. Vilka de var, vad de ville, i vilket sammanhang jag ska placera dem. Tror att flera har problem med det just eftersom väldigt få utomstående visste att de fanns innan de började mörda varandra och ta livet av sig. Alla dödsfall är en väldig härva och för att reda ut det hela måste jag lista dem. När jag kollar på nätet är det olika datum som cirkulerar. Det gäller även antal dödsfall. Men jag går på vad som står i Svahns bok.

# 4 oktober 1994 hittades fem döda personer i skidorten Morin Heights i Kanada. Två svårt brända kroppar låg utanför ett eldhärjat hus. Inne i huset fanns tre döda, två vuxna och ett spädbarn. De tre hade huggits ihjäl.
# Samma dag brann en byggnad i Cheiry, Schweiz. Där hittade man 23 döda människor. 18 av dem låg i en ring med fötterna in mot mitten. 20 av dem hade dött av skottskador.
# 6 oktober 1994 brann det på tre ställen i Granges-sur Salvan. Också i Schweiz. Där fanns liken efter 25 personer.
# 16 december (Wikipedia säger 23:e) 1995 hittades 16 döda människor i Saint-Pierre-de-Cherennes i Vercorsbergen, Frankrike. Två av dem var barn. Alla hade blivit skjutna i huvudet. De flesta var svårt brända och några låg i samma mönster som de i Cheiry.
# 22 mars 1997 tog fem personer livet av sig i St. Casimir, Kanada. De drogade sig med lugnande medel innan de satte eld på sig själva.

Det visade sig att alla var medlemmar i Soltempelorden (alla vuxna då, barnen lär ju bara ha tvingats med av föräldrarna). Två av dem som hittades i Cheiry var sektens ledare: Joseph di Mambro och Luc Jouret. di Mambro var den som dragit igång det hela. Han jobbade med lite olika namn till en början, men 1984 fick sekten heta l'Ordre du Temple Solaire. di Mambro var en fransman som tidigt fascinerats av mystik och esoteriska religioner. Han var ett tag med i Rosenkorsarna.

Soltempelorden verkar ha sysslat med old school-ordengrejer. De hade särkar på sig i vitt och rött. De hade hemliga ritualer och en rätt så tidlös symbol. Jordens undergång var på väg (många sekter verkar jobba med det "tänket"), men sektens medlemmar kunde klara sig genom en "renande eld". Genom att elda upp sig i en solformation blev symboliken komplett.

Luc Jouret var ganska mycket yngre än di Mambro. Belgare. Han var läkare och visade sig vara duktig på att värva folk till STO. Det fanns mycket pengar i sekten. Medlemmarna hade totalt gett flera miljoner dollar enligt en artikel i The Times som Svahn återberättar. Alla dessa pengar skulle ju kunna vara ett motiv för någon att göra sig av med folk, särskilt di Mambro och Jouret. En som pekades ut som möjlig ansvarig var den kända schweiziske dirigenten Michel Tabachnik. Han ansågs - av vissa - vara sektens tredje ledare. Men Tabachnik blev friad vid en rättegång 2001.

För er som behärskar franska så finns det ett program om STO här.

2 kommentarer:

  1. children of god, förkovra dig.
    http://www.youtube.com/watch?v=Ud4Z9xkre6g

    /DW

    SvaraRadera
  2. Tar dem sen, de kommer senare i Svahns bok.

    SvaraRadera